Faktoring Sektör Raporu 2012

Bu rapor, geçen yıl faktoring şirketlerimizin daha iyi tanınması ve anlaşılması amacı ile yazılan Türkiye’de Faktoring Sektörü raporundaki analizleri güncelleştiriyor. Yine özellikle kreditörler ve yatırımcılara hitaben hazırlandığı gibi faktoring şirketleri için de yararlı olabilecek bilgiler içeriyor. Sektörün bugünkü görünümü irdelenerek, mevcut trendler çerçevesinde ne tür riskler ve fırsatlar barındırdığı tartışılırken faktoring sektöründeki oyuncuların güçlü ve zayıf yönlerine dikkat çekiliyor. Bu rapor, bir bakıma faktoring şirketlerini anlama kılavuzu oluşturuyor.

Sektörde kimi şirket ekonomik ortamın zorluklarından dolayı sıkıntı yaşıyor olsa da hâlâ pek çok sermaye grubu faktoring sektörüne girmeye özeniyor. Son bir yıl içinde katılan gruplar bunu kanıtlıyorlar. Faktoring şirketlerinin, yetmiş bin civarında küçük ve orta ölçekli şirketin alacaklarının garanti ve takip edilmesi, ticari risklerinin üstlenilmesi ile finansman sağlanması suretiyle çok değerli bir destek sağladıkları tartışılmaz. Bankalara kıyasla daha hızlı ve pratik çözümler getirebildikleri için de bu şirketler KOBİ’lerin kısa vadeli finansman ihtiyaçlarını karşılayarak düzenli nakit akışlarına olanak sağlıyorlar.

Çok sayıda şirket modellerinin varlığı bu sektörün önemli bir özelliğidir. Geçen yıl ilk bakışta, sektörün aslında içinde pek çok alt sektörü barındıran bir yapıda olduğu dikkatimizi çekmişti. Bu raporda faktoring şirketlerini ayrıştıran faktörlere daha yakından baktık. Gerçekten de her bir faktoring şirketinin, kısmen kendi hissedar yapısının yönlendirdiği, daha çok yönetiminin belirlediği hizmetler ve müşteri hedefi çerçevesinde, farklı bir kurumsal kimlik oluşturduğunu gördük. Bu itibarla, her faktoring şirketinin kendi iş modeli ve kurumsal özellikleri çerçevesinde değerlendirilmesinin önemi ortaya çıktı.

Raporun en temel tespiti, faktoring sektörü ile ilgili genel kanaatlerin ve sayısal ortalamaların oldukça yanıltıcı olabildiğidir. Ortada 75 faktoring şirketi ve en az bir düzine farklı hizmet yapısı bulunmaktadır. Bu farklı yapılarının sonucu olarak, kârlılık oranları, fonlama maliyetleri ve kredilendirme fiyatları arasında çok büyük farklar oluşmuş, risk alma eğilimlerinin yansıması olarak faktoring alacaklarının tahsili gecikmiş alacaklara dönüşme oranları geniş bir yelpazeye yayılmıştır.

Raporun hazırlanmasında veri ve bilgi temini konusunda değerli katkılarda bulunan Faktoring Derneği mensuplarına ve bizlerle faktoring sektörünü tartışan pek çok sektör temsilcisine teşekkür ederiz.